Bize     Ulaşın (0224) 272 15 54     Sosyal Medya

ARO ÖZEL GÜVENLİK VE EĞİTİM

İLK YARDIM TEMEL İLKELERİ

TEMEL İLK YARDIM

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARI

İlk Yardım Nedir?

Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

İlk yardımcı kimdir?

İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, yaralıya tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, konuyla ilgili eğitim sonunda ilk yardımcı sertifikası almış kişiyi tanımlar.

İlk yardımın öncelikli amaçları nelerdir?

Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek, İyileştirmeyi kolaylaştırmak ilk yardımın öncelikli amaçlarıdır.

Özel Güvenlik İlk Yardım Temel Uygulamaları

  1. Öncelikle Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmalı ve olay ile birlikte yaralıların durumu en hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına ( 112 )  haber verilmelidir.
  2. (112) arandığında kesin yer ve adres, kim, hangi numaradan arıyor, olayın tanımı,  yaralı sayısı, durumu, nasıl bir yardım aldıkları açıklanmalıdır.
  3. Ayrıca olay (112) acil ve KAAN (Genel kolluk ÖGG Entegrasyonu projesi) uygulaması üzerinden genel kolluğa da bilgi verilmelidir.
  4. Sağlık kuruluşundan gelecek ilk yardım ambulans sağlık ekibi olay yerine gelene kadar; Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır.
  5. Yaralılar yerlerinden kımıldatılmamalı ve yaşam bulguları yönünden durumları değerlendirilmelidir.
  6. Yaralının korku ve endişelerini giderilmelidir.
  7. Özel güvenlik görevlisi eğer ilk yardım bilinmiyorsa ve sertifikası yoksa asla yaralıya dokunulmamalı ve kımıldatılmamalıdır.
  8. Yaralıya ilk yardım müdahalesinde bulunacak kişiler belirlenmeli ve hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde müdahalede bulunulmalıdır.
  9. Bilinç kaybı olanlar ile solunum, dolaşım, kanama vb. problemi olan yaralılar belirlenerek, öncelikle müdahale edilmelidir.
  10. Kanamalı durumlarda mutlaka Hepatit B, C, HIV/AİDS gibi hastalıklara karşı korunmak için eldiven giyilmelidir.
  11. Yaralının bilinci, solunum ve dolaşımı/nabzı kontrol edilmelidir.
  12. Özellikle bilinç kaybı olanlarda dil geri kaçarak solunum yolunu tıkayabilir ya da kusmuk, yabancı cisimlerle solunum yolu tıkanabilir. Havanın akciğerlere ulaşabilmesi için hava yolunun açık olması gerekir. Hava yolu açıklığı sağlanırken yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır.
  13. Bilinç kaybı belirlenmiş kişide; ağız içine önce göz ile bakılmalı, eğer yabancı cisim var ise işaret parmağı yandan ağız içine sokularak cisim çıkartılmalıdır.
  14. Daha sonra bir el yaralının alnına, diğer elin 2 parmağı çene kemiğinin üzerine koyulur, alından bastırılıp çeneden kaldırılarak baş geriye doğru itilip Baş geri -Çene yukarı pozisyonu verilir. Bu işlemler sırasında sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
  15. İlkyardımcı, başını yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirilir.
  16. Göğüs kafesinin solunum hareketine bakılır, Eğilip kulağını yaralının ağzına yaklaştırarak solunum dinlenir ve yaralının soluğunu yanağında hissetmeye çalışılır, Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığıdır. Sağlıklı bir yetişkinde dakikada 12–20, Çocuklarda dakikada 16–22, Bebeklerde dakikada 18-24’dür. Solunum yoksa derhal yapay solunuma başlanır. 
  17. Dolaşımın değerlendirilmesi için ilkyardımcı; çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından 3 parmakla 5 saniye süre ile nabız almaya çalışılır. İlk değerlendirme sonucu yaralının bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa derhal koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.
  18. Kalp atımlarının atardamar duvarına yaptığı basıncın damar duvarında parmak uçlarıyla hissedilmesine nabız denmektedir.  Yetişkin bir kişide normal nabız sayısı dakikada 60–100, Çocuklarda 100–120, Bebeklerde 100-140’dır.
  19. Vücutta nabız alınabilen bölgeler; yaralıların dolaşımını değerlendirirken, çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından nabız alınır.
  20. Müdahale süratli, sakin ve gerektiği kadar yapılmalıdır.
  21. Şuursuz şekilde yiyecek ve içecek verilmemelidir.
  22. Gaz zehirlenmesi varsa yaralı hızlı bir şekilde ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
  23. Bilmediğiniz bir durum varsa müdahalede ısrarcı olmamalı ve yaralıya zarar verilmemelidir

İlk Yardım Çantasında bulunması gerekenler: • 1 adet suni solunum maskesi, • 3 çift lateks eldiven, • 5 adet 5cmx5cm gazlı bez, • 5 adet 10cmx10cm gazlı bez, • 2 adet 2mx10cm rulo sargı bez, • 2 adet üçgen bandaj, • 2 adet ağzı kapanabilir plastik poşet, İlk Yardım Çantası • 2 adet çengelli iğne, • 1 adet suni solunum ağızlığı, • Temel Yaşam Desteği bilgi formu, • Parlak renkli plastik örtü (200x250cm), • Eğik uçlu makas, • Kurşun kalem ve not defteri

Post a Comment